16-12-12

GRASPARKIET


DE GRASPARKIET :

DE GRASPARKIET (MELOPSITTACUS UNDULATUS) BEHOORT TOT DE PAPEGAAIACHTIGEN EN KOMT IN HET WILD IN GROTE ZWERMEN IN AUSTRALIE VOOR. RUIM 150 JAAR GELEDEN WERD DE GRASPARKIET IN EUROPA INGEVOERD. ZE WORDEN GEHOUDEN IN EEN KOOI OF VOLIERE. DOOR ONTSNAPPINGEN LEVEN OOK IN NEDERLAND EN BELGIE STEEDS MEER PARKIETEN IN HET WILD. IN SOMMIGE STADSPARKEN ZIJN HELE GROEPEN WAAR TE NEMEN.

INHOUD :

1. ALGEMEEN.

2. VERENKLEED.

3. NEUSDOP.

4. POOTJES.

5. OGEN.

6. SNAVEL EN NAGELS.

7. LICHAAMSTEMPERATUUR.

8. DE KOOI.

9. ETEN EN DRINKEN.

10. PRATEN.

11. JONGE PARKIETEN.

12. LEVENSVERWACHTING.

13. ZIEKTEN.

 

1. ALGEMEEN : ALS PARKIETEN ALLEEN IN EEN KOOI WORDEN GEHOUDEN HEBBEN ZE VEEL AANDACHT NODIG. HET ZIJN ECHTE GROEPSDIEREN EN DAAROM IS HET BETER OM ER TWEE OF MEER TE HOUDEN (BIJ VOORKEUR EEN EVEN AANTAL). SPEELGOED EN KLIMGEREI ZIJN NOODZAKELIJK BIJ HET LEVEN IN EEN KOOI. PARKIETEN ZIJN VROLIJKE ONDERNEMENDE VOGELS DIE ERG TAM KUNNEN WORDEN, VOORAL ALS ZE VAN JONGS AF AAN MET MENSEN IN AANRAKING ZIJN GEWEEST. SOMMIGE GRASPARKIETEN KUNNEN GAAN PRATEN, DE MEESTE DOEN DAT ECHTER NIET.

2. VERENKLEED : EEN PARKIET HEEFT DONSVEREN EN DEKVEREN. DE DONSVEREN ZORGEN VOOR WARMTE, DE DEKVEREN BESCHERMEN TEGEN BESCHADIGINGEN. DE VEREN ZORGEN VOOR EEN WATERAFSTOTENDE ISOLATIE. BUITENSHUIS RUIEN DE PARKIETEN; BINNENSHUIS SOMS WEL VAKER. OORSPRONKELIJK WAS DE GRASPARKIET GROEN, NU ZIJN ZE ER IN ALLERLEI KLEURSLAGEN, WAARVAN BLAUW EN GEEL DE BEKENDSTE ZIJN.

3. NEUSDOP : DE NEUSDOP IS HET STUKJE KAAL VLEES OP DE BOVENSNAVEL WAARIN DE NEUSGATEN ZITTEN. HIERAAN IS TE ZIEN OF DE PARKIET EEN MANNETJE (MAN) OF EEN VROUWTJE (POP) IS. MANNETJES HEBBEN EEN BLAUWE NEUSDOP TERWIJL DEZE BIJ EEN POP ROZE TOT LICHTBEIGE IS. BIJ DE POP WORDT DE NEUSDOP BRUIN ALS ZE IN BROEDSTEMMING IS. JONGE MANNETJES HEBBEN MEESTAL EEN LICHTBEIGE TOT BRUINE NEUSDOP EN JONGE POPJES EEN BLAUWE MET WITTE RINGEN OM DE NEUSGATEN, WAARDOOR HET VOOR LEKEN MOEILIJK IS OM HET GESLACHT TE BEPALEN. NA ONGEVEER 6 WEKEN, HET MOMENT DAT DE JONGEN DE OUDERS KUNNEN VERLATEN, IS HET VOOR EEN ERVAREN KWEKER HET VERSCHIL WEL TE ZIEN. DE NEUSDOP VERKLEURT NA DE JEUGDRUI (ONGEVEER 12 WEKEN).

 

man-4.jpgpop-3.jpgman-3.jpgpop-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. POOTJES : PAPEGAAI-ACHTIGEN, WAARONDER DE PARKIET, HEBBEN 2 TENEN NAAR VOREN EN 2 TENEN NAAR ACHTEREN, IN TEGENSTELLING TOT ZANGVOGELS DIE 3 TENEN NAAR VOREN EN 1 TEEN NAAR ACHTEREN HEBBEN. HIERDOOR KUNNEN ZE GOED KLIMMEN EN ZICH VASTHOUDEN. ALS PARKIETEN JEUK AAN HUN KOP HEBBEN, KRABBEN ZE ZICH, ANDERS DAN ZANGVOGELS, MET HUN POOT OVER HUN VLEUGEL HEEN.

grasparkietjes pootjes.jpg

 

 

 

 

 

5. OGEN : VOGELS HEBBEN IN VERHOUDING TOT HET HELE LICHAAM GROTE OGEN. DE OGEN VAN DE PARKIET ZIJN STERK NAAR OPZIJ GEPLAATST. PARKIETEN ZIJN DUS VRIJWEL ONMOGELIJK ONGEMERKT TE BESLUIPEN. HET GEZICHTSVELD DAT DOOR BEIDE OGEN TEGELIJK WORDT GEZIEN, EN WAAR ZE DUS DIEPTE KUNNEN WAARNEMEN, IS MAAR KLEIN. OM GOED TE KUNNEN ZIEN MOET DE PARKIET DUS ZIJN KOP BEWEGEN. PARKIETEN KUNNEN RAZENDSNEL ACCOMMODEREN (OMSCHAKELEN VAN DICHTBIJ NAAR VER WEG ZIEN). EEN PARKIET HEEFT EEN ZEER SNEL REACTIEVERMOGEN. DIT HEEFT HIJ NODIG OM VOOR ZIJN VIJANDEN TE KUNNEN VLUCHTEN. ALS DE PARKIET OUDER DAN 6 WEKEN IS KOMT ER EEN WIT RINGETJE (IRIS) OM HET ZWARTE VAN HET OOGJE.

grasparkieten ogen.jpg

 

 

 

 

 

 

6. SNAVEL EN NAGELS : ZOALS ALLE PAPEGAAIACHTIGEN HEEFT DE GRASPARKIET EEN STERK GEKROMDE BOVENSNAVEL. DE ONDERSNAVEL IS IN RUST IN HET VERENKLEED VERBORGEN. DE SNAVEL WORDT GEBRUIKT OM TE ETEN, MAAR OOK OM TE KLIMMEN. PARKIETEN KUNNEN EEN GEVOELIGE BEET UITDELEN IN ZACHTE DELEN VAN DE MENSELIJK LICHAAM ZOALS DE OORLEL OF DE LIP. BIJ SOMMIGE PARKIETEN WORDT DE SNAVEL TE LANG; DIE MOET DAN BIJ DE DIERENARTS GEKNIPT WORDEN. DIT KOMT VAAK VOOR BIJ VOGELS DIE EEN LEVERAFWIJKING HEBBEN DOOR EEN ONVOLWAARDIGE VOEDING. SOMS WORDEN OOK DE NAGELS TE LANG. BIJ KNIPPEN DIENT MEN ER REKENING MEE TE HOUDEN DAT HET 'LEVEN' (DE NAGELWORTEL) VER DOORLOOPT IN DE NAGEL. IN VERBAND MET DE SNAVEL EN DE NAGELS VAN DE PARKIET DIENEN ER NIET TE DUNNE HOUTEN ZITSTOKKEN IN DE KOOI TE ZIJN, BIJ VOORKEUR UIT WILGENHOUT. OOK MINERAALSTOKKEN KUNNEN WORDEN GEBRUIKT. ZANDHOESJES DIE IN DE DIERENWINKEL WORDEN AANGEBODEN ZORGEN VAAK VOOR IRRITATIE VAN DE VOETZOOLTJES.

7. LICHAAMSTEMPERATUUR : VOGELS ZIJN WARMBLOEDIGE DIEREN. ZE HEBBEN EEN NORMALE LICHAAMSTEMPERATUUR VAN 40 TOT 42 GRADEN. ALS DE PARKIET HET KOUD HEEFT OF ZIEK IS ZET HIJ ZIJN VEREN OP ('BOL ZITTEN'). DE LAAG WARME LUCHT ROND HET LICHAAM WORDT DAN DIKKER. OM WARMTE KWIJT TE RAKEN GAAT HIJ SNELLER ADEMHALEN (80 TOT 100 KEER PER MINUUT IS NORMAAL) OF MET Z'N VLEUGELS UITGESPREID ZITTEN. VOGELS KUNNEN NIET ZWETEN. PARKIETEN KUNNEN SLECHT TEGEN TOCHT. ALS ER TE GROTE TEMPERATUURVERSCHILLEN ZIJN IN Z'N OMGEVING DAN GAAT HIJ VEEL VAKER DAN TWEEMAAL PER JAAR IN DE RUI.

8. DE KOOI : DE KOOI DIENT IN EEN ZONNIGE OF LICHTE KAMER TE STAAN, MAAR NIET IN DE DIRECTE ZON EN NIET OP DE TOCHT. DE PARKIET IS EEN SOCIAAL DIER EN STELT GEZELSCHAP OP PRIJS. HIJ KAN NIET GOED TEGEN ROOK EN KOOKDAMPEN. HET IS GOED ALS HIJ GEREGELD KAN VLIEGEN, WAARBIJ DE VEILIGHEID GELET DIENT TE WORDEN : RAMEN, ZEKER IN HET BEGIN, BEDEKKEN, ANDERE HUISDIEREN DE KAMER UIT EN GIFTIGE KAMERPLANTEN VERWIJDEREN. PARKIETEN HOUDEN VAN SCHONE EN DROGE KOOIEN. DE KOOI MOET VOLDOENDE RUIM ZIJN, ZEKER ALS DE PARKIET ZELDEN LOS KAN VLIEGEN.

HET BESTE IS EEN RECHTHOEKIGE KOOI MET HORIZONTALE TRALIES, AANGEZIEN PARKIETEN OOK GRAAG OVER DE TRALIES RONDKLIMMEN, EN BIJ VOORKEUR EEN VLAKKE BOVENKANT. DE TRALIES MOGEN NIET VERDER DAN 12 MM UIT ELKAAR STAAN, ANDERS KAN HET KOPJE ER DOORHEEN EN MISSCHIEN NIET MEER TERUG. IN DE KOOI HOREN HOUTEN ZITSTOKKEN. ALS DEZE STOKKEN VERSCHILLENDE DIKTES HEBBEN, KRIJGT DE PARKIET MINDER GAUW PROBLEMEN MET EELTKNOBBELS OP ZIJN VOETEN. EVENTUEEL KAN EEN ZITTOUW WORDEN AANGEBRACHT. PARKIETEN WAARDEREN HOUTEN TRAPJES OM TE KLAUTEREN EN EEN SCHOMMELTJE OM OP TE ZITTEN. EEN PLASTIC VOGELTJE OF EEN SPIEGELTJE ZIJN NIET ECHT NODIG, MAAR ER WORDT WEL DRUK MEE GESPEELD ALS ZE AANWEZIG ZIJN. HET IS ECHTER GEEN VOLDOENDE VERVANGING VOOR HET GEZELSCHAP VAN EEN SOORTGENOOT.

KOOIVOGELS DIENEN 'S MIDDAGS EN 'S NACHTS VOLDOENDE RUST TE KRIJGEN EN VOLDOENDE TIJD OM TE KUNNEN SLAPEN. ALS DE KOOI IN HET MIDDEN VAN EEN HUISKAMER STAAT KAN DAT IN DIT OPZICHT ONGUNSTIG ZIJN. VOOR DE RUST EN HET GEVOEL VAN VEILIGHEID VAN HET DIER IS HET BETER ALS DE KOOI TEGEN EEN MUUR STAAT. BIJ RUSTIG WEER KAN DE KOOI EEN TIJDJE BUITEN GEPLAATST WORDEN, UIT DE WIND EN NIET IN VOLLE ZON.

ALS BODEMBEDEKKING KUNNEN HOUTSNIPPERS GEBRUIKEN VAN BEUKENHOUT OF CORBO VAN MAIS. HET OUDERWETSE SCHELPENZAND IS VOLGENS SOMMIGEN MINDER GESCHIKT MAAR HET WORDT VEEL GEBRUIKT. HET IS NOODZAKELIJK DE BODEM VAN DE KOOI ELKE 1-2 WEKEN TE VERSCHONEN.

 

9. ETEN EN DRINKEN : IN DE NATUUR LEVEN PARKIETEN VOORAL VAN GRASZADEN. ZAAD WORDT DAAROM VAAK GEZIEN ALS VOLWAARDIGE VOEDING, MAAR IS HET NIET ALTIJD. OMDAT HET GEKWEEKT WORDT IN LANDEN WAAR SOMS NOG VOLOP GEBRUIKGEMAAKT WORDT VAN PESTICIDEN EN ANDERE CHEMICALIEN IS HET GEVEN VAN ZAAD UITEINDELIJK DE OORZAAK VAN VEEL GEZONDHEIDSPROBLEMEN BIJ PARKIETEN EN PAPEGAAIEN. DE BESTE VOEDING IS COMPLEETVOER, OOK WEL PELLETS GENOEMD. DIT VOER BEVAT ALLE BENODIGDE VOEDINGSSTOFFEN IN DE JUISTE VERHOUDING. BIJ VOEREN MET EEN ZAADMENGSEL DIENT PAS NIEUW ZAAD GEGEVEN TE WORDEN ALS HET BAKJE VRIJWEL LEEG IS, DIT OM TE VOORKOMEN DAT DE VOGEL DE LEKKERSTE ZAADJES ER STEEDS UITPIKT WAARDOOR HET DIEET TE EENZIJDIG WORDT.

EXTRAATJES ALS GROENTE EN FRUIT EN KRUIDEN ALS PETERSELIE EN BASILICUM MAAR OOK VOGELMUUR EN PAARDENBLOEM (VOORAL DE BLADEREN EN WORTEL), KUNNEN NAAST DE PELLETS OF ZADEN GEGEVEN WORDEN, MAAR IN KLEINE HOEVEELHEDEN. AVOCADO WORDT NIET GEGEVEN, DIT IS GIFTIG VOOR PARKIETEN EN PAPEGAAIEN. STUKJES APPELSCHIL WORDEN VAAK GEWAARDEERD OM AAN TE KNABBELEN.

ZEESCHUIM OF SEPIA IS HET INWENDIG SKELET VAN DE ZEEKAT WAAR EEN PARKIET ZIJN SNAVEL AAN KAN SCHERPEN EN KALK UIT KAN OPNEMEN. DIT LAATSTE IS VOORAL VAN BELANG VOOR LEGGENDE VROUWTJES. OP HET STRAND GEVONDEN SEPIA DIENT EERST LANGDURIG TE WORDEN GESPOELD OF UITGEKOOKT OM HET ZEEZOUT ERUIT TE VERWIJDEREN.

VERS DRINKWATER DIENT ALTIJD BESCHIKBAAR TE ZIJN, HOEWEL DE VOGEL UIT DROGE STREKEN KOMT EN NIET VEEL DRINKT. GEBRUIK VAN MIDDELTJES DIE DOOR HET DRINKWATER GEGEVEN MOETEN WORDEN ALS BIJVOORBEELD EXTRA VITAMINEN WORDT AFGERADEN AANGEZIEN ER DIE MANIER NAUWELIJKS GEDOSEERD KAN WORDEN. PARKIETEN NEMEN GRAAG EEN BAD.

VAAK WORDT IN DE KOOI OOK EEN BAKJE MET GRIT, OOK WEL MAAGKIEZEL GENOEMD (VOOR DE SPIJSVERTERING) EN VOGELMINERALEN (VOOR DE KALKVOORZIENING) AANGEBODEN. OOK EEN MINERALENBLOK IS DIKWIJLS AANWEZIG.

SNOEPSTOKKEN WORDEN NIET AANBEVOLEN VANWEGE HET VELE SUIKER, EEN ALTERNATIEF IS TROSGIERST. HET BEVAT ECHTER VETTEN EN WORDT OM DIE REDEN SLECHTS MET MATE GEGEVEN. TROSGIERST WORDT OOK GEBRUIKT ALS BELONING OM EEN PARKIET IETS TE LEREN OF TAM TE MAKEN.

ALS DE PARKIET AAN HET BROEDEN IS OF JONGEN HEEFT WORDT EIVOER GEGEVEN. DIT IS KRACHTVOER MET EXTRA VOEDINGSMIDDELEN DIE DE PARKIET TIJDENS DEZE PERIODE NODIG HEEFT. DIT VOER DIENT DROOG TE BLIJVEN EN IEDERE DAG VERVERST TE WORDEN OMDAT HET ANDERS GAAT SCHIMMELEN.

ALS DE PARKIET IN DE RUI IS, IS HET GOED OM EIVOER TE GEVEN ALS EXTRAATJE.

 

10. PRATEN : PARKIETEN KUNNEN, NET ALS DE MEESTE ANDERE PAPEGAAIACHTIGEN, LEREN GELUIDEN TE IMITEREN. HET IS MOEILIJK OM AAN TE LEREN MAAR HET RESULTAAT KAN GOED ZIJN. MET TRAINEN KAN MEN HET BESTE VROEG BEGINNEN. OF HET LEREN PRATEN SUCCESVOL IS HANGT VAN ALLERLEI OMSTANDIGHEDEN AF. HET AANLEREN BEGINT MET EENVOUDIGE WOORDJES ZOALS 'HALLO' OF MET DE NAAM VAN DE VOGEL, ALS DIE TENMINSTE NIET LANGER IS DAN TWEE LETTERGREPEN. DE STEM VAN EEN VROUW OF KIND ZAL GEMAKKELIJKER GEIMITEERD WORDEN VANWEGE DE HOGERE TOON. SPRAAKOEFENINGEN DIENEN IEDERE DAG HERHAALD TE WORDEN, BIJ VOORKEUR 'S OCHTENDS OF IN HET BEGIN VAN DE AVOND, WANNEER DE VOGEL HET ACTIEFST IS. DE VOGEL WORDT IN EEN RUSTIGE OMGEVING GEOEFEND, ZONDER AFGELEID TE WORDEN DOOR TELEVISIE, RADIO, OF DOOR ANDERE MENSEN EN VOGELS. RESULTAAT WORDT BEREIKT DOOR HET STEEDS BLIJVEN HERHALEN VAN EENZELFDE WOORD. NADAT EEN WOORD MET SUCCES IS INGESLEPEN KAN EEN VOLGEND WOORD WORDEN BEGONNEN.

11. JONGE PARKIETEN :

jonge parkieten 1.jpg EEN BROEDS VROUWTJE LEGT MET TUSSENPOZEN VAN EEN DAG 1 EI. HET VROUWTJE GAAT DAG EN NACHT OP DE EIEREN ZITTEN OM ZE ONDER HAAR VEREN WARM TE HOUDEN. ALLEEN ZO KUNNEN DE EIEREN UITGEBROED WORDEN. PARKIETEN MAKEN GEEN NESTEN, ZE BROEDEN IN EEN RECHTHOEKIG NESTKASTJE MET EEN HOLTE IN DE BODEM ZODAT DE EIEREN DICHT BIJ ELKAAR BLIJVEN LIGGEN. HET VROUWTJE KOMT ALS ZE OP EIEREN ZIT ALLEEN UIT HET NESTKASTJE OM HAAR BEHOEFTE TE DOEN, EVEN HAAR VLEUGELS TE STREKKEN EN EEN BEETJE TE DRINKEN. ETEN WORDT DOOR HET MANNETJE BIJ HAAR GEBRACHT. NA 18 DAGEN KOMEN DE JONGE VOGELTJES UIT HET EI, ZE ZIJN DAN KAAL EN ROZE, MAAR KUNNEN METEEN AL HARD PIEPEN. DE MOEDER EET DE KALKRIJKE LEGE EIERSCHALEN OP EN GEBRUIKT ZE ALS VOEDSEL VOOR DE JONGE PARKIETJES. HET VOEREN GAAT STEEDS IN DEZELFDE VOLGORDE; EERST DE GROOTSTE EN TENSLOTTE DE KLEINSTE. DE VADER HELPT OOK DRUK MEE MET HET BRENGEN VAN ETEN, HIJ GEEFT HET AAN DE MOEDER. NA 28 DAGEN HEBBEN DE JONGE VOGELS VEREN. JONGE PARKIETEN SLAPEN VEEL. NA ONGEVEER 33 DAGEN GAAN ZE HET NEST UIT; VERVOLGENS ZORGT DE VADER NOG ENIGE TIJD VOOR ZE. NA ONGEVEER EEN WEEK KUNNEN ZE VOOR HUN EIGEN VOEDSEL ZORGEN. WANNEER ZE 4 MAANDEN OUD ZIJN, DOORGAAN ZE DE EERSTE RUI EN WORDEN ZE INTENSIEVER VAN KLEUR. DAN VERLIEZEN ZE OOK DE STREEPJES OP HET VOORHOOFD. DE NEUSJES EN POOTJES BIJ MANNETJES KLEUREN (UITGEZONDERD BIJ ENKELE KLEURSCHAKERINGEN ZOALS RECESSIEF BONT EN INO'S), BLAUW. MET 5 MAANDEN ZIJN ZE GESLACHTSRIJP.

jonge parkieten.jpg

12. LEVENSVERWACHTING : GRASPARKIETEN KUNNEN MET DE JUISTE VOEDING EN VERZORGING TUSSEN DE 15 EN 20 JAAR OUD WORDEN. DE MEESTE VOGELS HALEN DEZE LEEFTIJD ECHTER NIET DOOR WEGVLIEGEN, ONGELUKKEN BIJ HET RONDVLIEGEN, VERKEERDE VOEDING OF VERZORGING EN ANDERE OORZAKEN. SOMS KAN DE DIERENARTS EEN ZIEKE VOGEL MET SUCCES BEHANDELEN. EEN GOED GEINFORMEERDE EIGENAAR HEEFT MEER KANS OP EEN LANGLEVENDE PARKIET. DE OUDSTE PARKIET TER WERELD HEEFT DE LEEFTIJD VAN 29 JAAR BEREIKT. HIJ DROEG DE NAAM CHARLIE.

13. ZIEKTEN :

 INGEWANDSWORMEN : GRASPARKIETEN ZIJN VRIJ STERKE VOGELS MAAR KUNNEN WEL ALLERLEI ZIEKTES KRIJGEN. BIJ WORMINFECTIES IS DIT NIET ALTIJD VAST TE STELLEN DOOR ONDERZOEK VAN DE ONTLASTING OP EIEREN, OMDAT DE VERBLIJFTIJD VAN HET VOEDSEL IN DE DARM ZO KORT IS DAT ER MEESTAL NIET VEEL EIEREN TE VINDEN ZIJN. EEN VOGEL DIE NIET LEKKER IS, VEEL 'BOL ZIT' EN WEINIG ACTIEF IS KAN EEN AANZIENLIJKE HOEVEELHEID WORMEN MET ZICH MEEDRAGEN. EEN KUUR MET LEVAMISOL KAN DAN SOMS EEN FLINK AANTAL, BIJVOORBEELD 6 à 15, WORMEN LATEN UITPOEPEN. MEDICIJNEN KUNNEN BETER NIET GEGEVEN WORDEN ZONDER ADVIES VAN EEN (VOGEL)DIERENARTS. IN DIERENWINKELS IS WEL ADVIES TE KRIJGEN EN ZIJN VEEL MIDDELEN, WAARONDER EEN KEUR VAN ANTIBIOTICA, TE KOOP, MAAR ER IS NIET ALTIJD SPRAKE VAN DESKUNDIGE EN ONAFHANKELIJKE ADVIEZEN. DE BESTE WAARBORG VOOR EEN GEZONDE VOGEL EN HET VOORKOMEN VAN PROBLEMEN IS IN DE EERSTE PLAATS GOEDE DAGELIJKSE VOEDING. VERDER BEVORDERT RUIMTE EN GELEGENHEID OM TE VLIEGEN EN EEN SCHONE KOOI MET SCHOON WATER OM TE DRINKEN EN TE BADEN DE GEZONDHEID STERK.

DOORGEGROEIDE NAGELS : DE KLAUWNAGELS VAN PARKIETEN GROEIEN SNEL, VOORAL ALS ZE GEEN GESCHIKTE ZIT- EN KLIMSTOKKEN OF STAMMEN HEBBEN. MET EEN SCHERP NAGELSCHAARTJE KUNNEN DE NAGELS WORDEN INGEKORT.

DOORGESCHOTEN SNAVEL : EEN MISVORMDE SNAVEL KAN MOEILIJKHEDEN VEROORZAKEN BIJ HET ETEN, MAAR KAN OP VRIJWEL DEZELFDE MANIER WORDEN VERHOLPEN ALS TE LANGE NAGELS.

SCHURFMIJT (CNEMIDOCOPTES PILAE) : DEZE AANDOENING WORDT VEROORZAAKT DOOR EEN KLEINE PARASITAIRE MIJT EN UIT ZICH IN KRUIMELIGE, SCHUBACHTIGE WOEKERINGEN (VOORAL) ROND DE SNAVEL, DE WASHUID, POTEN EN VOETEN. ER ZIJN SPECIALE MIDDELTJES VOOR IN DE HANDEL, WAARMEE DE PLEKKEN KUNNEN WORDEN INGESMEERD. HET IS OOK MOGELIJK DE SNAVEL EN DE HUID EROMHEEN 3 DAGEN LANG TWEEMAAL PER DAG MET EEN WATTENSTOKJE MET VASELINE IN TE SMEREN EN DEZE BEHANDELING NA EEN WEEK TE HERHALEN.

KOU EN VERKOUDHEDEN : DEZE WORDEN GEWOONLIJK VEROORZAAKT DOOR VOCHT EN TOCHT. DE OGEN VERTONEN AFSCHEIDINGEN EN DE VOGEL ZIET ER ZIEK UIT, ZIT INEENGEDOKEN MET OPGEZETTE VEREN. DE ZIEKE VOGEL KAN IN EEN WARM VERTREK WORDEN GEBRACHT EN KRIJGT WAT VITAMINE-TONIC IN HET DRINKWATER.

VERSTOPPING : DROGE, HARDE UITWERPSELN TONEN AAN, DAT DE VOGEL EEN VERSTOPPING HEEFT. VERHOGING VAN DE HOEVEELHEID GROENVOER IN HET DIEET EN EEN DRUPPEL LEVERTRAAN DOOR HET ZAAD MENGEN KAN DIT VERBETEREN.

VEERPLUKKEN : EEN TOESTAND BIJ POPPEN (VROUWTJES), DIE DAN NIET ALLEEN HUN EIGEN VEREN, MAAR OOK DIE VAN DE VOGELS IN HUN BUURT PLUKKEN. DIT WORDT BESCHOUWD ALS EEN ERFELIJKE AANDOENING DIE BLIJKBAAR NIET KAN WORDEN AFGEWEND. DE ENIGE OPLOSSING IS HET DIER EEN AFZONDERLIJKE BEHUIZING TE GEVEN.

LEGNOOD : ALS EEN POP PROBLEMEN HEEFT MET HET LEGGEN VAN EEN EI, KUNNEN WE HAAR HELPEN DOOR WAT SLAOLIE ONDER DE STAART TE WRIJVEN EN EVENTUEEL DE LEGOPENING IN EEN WISSELBADJE (KOUD/WARM) TE DOMPELEN, TOTDAT HET EI TEVOORSCHIJN KOMT.

REUMATIEK : DOOR TOCHTIGE VOGELVERBLIJVEN, NATTE BODEMS, TE DUNNE ROEST- EN ZITSTOKKEN EN DOOR KOUVATTEN KAN GEMAKKELIJK REUMATIEK OPTREDEN. AAN DE GEDRAGINGEN VAN DE VOGEL KAN MEN ZIEN DAT ER VEEL PIJN WORDT GELEDEN. DE VOGEL EET NIET, HEEFT VERDIKKINGEN AAN DE GEWRICHTEN EN KIJKT LUSTELOOS UIT DE OGEN. DE ZIT- EN SLAAPSTOKKEN KUNNEN IN ZO'N GEVAL WORDEN VERBETERD (DOORSNEDE ZITSTOK ONGEVEER 4 TOT ca 8 CM; VARIATIE IS WENSELIJK), EVENALS DE ALGEHELE CONDITIE VAN DE VOLIERE EN MEUBILIAR. DE GEWRICHTEN KUNNEN INGESMEERD WORDEN MET KAMFERSPIRITUS. DE VOGEL WORDT IN EEN WARME OMGEVING GEPLAATST EN AAN HET DRINKWATER KUNNEN ENKELE DRUPPELS GEZA-SEPT TOEGEVOEGD WORDEN. DE GEZWELLEN KUNNEN SOMS GAAN ETTEREN; VERSCHILLENDE ZALFJES, PURE GEZA-SEPT EN DERGELIJKE WORDEN IN ZULKE GEVALLEN WEL TOEGEPAST. ALS EEN GEZWEL RIJP IS DAN KAN MEN HET DOORPRIKKEN EN MET HET GENOEMDE MIDDEL AANSTIPPEN. MEN GEEFT ZO'N ZIEK DIER VAAK IN MELK GEWEEKT (WIT-)BROOD, GROEN- EN KRACHTVOER. NABEHANDELING VAN DE GEWRICHTEN MET SLAOLIE KAN SOMS TOT EEN BEVREDIGEND EINDRESULTAAT LEIDEN.

 

 

 

21:00 Gepost door EDDY F in GRASPARKIETEN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-12-12

HOUDEN VAN KANARIES VOOR BEGINNERS

ALS MEN VOGELS GAAT HOUDEN KAN DAT OP VERSCHILLENDE MANIEREN, IN EEN GEZELSCHAP VOLIERE EN EEN BINNEN VERBLIJF IN EEN KLEINE  KAMERVOLIERE, IN KWEEKKOOIEN OP DIVERSE PLAATSEN ZIJN VOGELS TE HOUDEN EN TE VERZORGEN. OOK DE DOELSTELLINGEN ZIJN PER ONDERKOMEN ANDERS. DIT GELD IN MINDERE MATEN VOOR DE VERZORGING, VOER, BODEM BEDEKKERS, VITAMINEN EN MEDICAMENTEN. MAAR VERSCHILLEN ZIJN ER ALTIJD. IK WIL IN DIT ARTIKEL EEN AANTAL SYSTEMEN IN HET KORT ONDER UW AANDACHT BRENGEN, OM ZO HET VERSCHIL AAN TE GEVEN. U ZULT DAN ZELF TOT DE ONTDEKKING KOMEN WAAR DE VERSCHILLEN GROOT OF WEL KLEIN ZO NIET GELIJK ZIJN.

 

1.GEZELSCHAPSVOLIERE :

MEESTAL WORDEN HIERBIJ EEN AANTAL KOPPELS VAN VERSCHILLENDE SOORTEN IN EEN VOLIERE (VLUCHT) GEHOUDEN. DIT KAN ZOWEL MET EEN BINNENHOK, WEL OF NIET VERWARMD, OF VOORZIEN VAN EEN BUITENHOK. VELE VOGELSOORTEN ZULLEN HIER NOOIT OF ZELDEN TOT BROEDEN OVERGAAN. OM DE EENVOUDIGE REDEN, DAT INDIEN MEN MEERDERE KOPPELS IN EEN RUIMTE SAMENBRENGT ER EEN GEVECHT KOMT OM HET TERRITORIUM. WEER ANDERE SOORTEN MOETEN MET GROTE AANTALLEN SAMEN GEBRACHT WORDEN VOORDAT ZE AAN VOORTPLANTING GAAN DENKEN. DEZE VOGELSOORTEN GEDRAGEN ZICH IN EEN GROEP ALTIJD MONOGAAM. MAAR MEESTAL TREFT MEN IN ZO'N VOLIERE VAN ALLERLEI SOORTEN VOGELS AAN. MEESTAL IS DIT EEN LIEFHEBBER DIE NIET AAN TENTOONSTELLINGEN MEE DOET MAAR ALLES MEER ZIET ALS GEZELSCHAP VOLIERE. IN DE MEESTE GEVALLEN IS ZO'N VOLIERE VOOR DE KWEEK NOOIT GOED, WANT ER ZAL WEL GEPAARD, GENESTELD EN GELEGD WORDEN. MAAR DOOR DE GROTE VARIETEIT ONDER DE DIVERSE SOORTEN WORDT ER ONDERLING GEVOCHTEN, NESTEN AFGEBROKEN, EIEREN STUK GEPIKT, KORTOM ER HEERST IN DEZE PERIODE GROTE ONRUST IN DE VOLIERES. OOK KOMEN ER IN DIT SOORT VOLIERES ERG VEEL ZIEKTEN VOOR, DIT KOMT DOOR HET GROTE VERSCHIL VAN VOEDERS, SOORTEN BODEM BEDEKKING EN ONTLASTING VAN EIGEN VOGELS OF VAN VOGELS UIT DE NATUUR. VERDER IS DE MUGGENBETEN OOK SCHERING EN INSLAG. DOOR DE GROTE RUIMTE WORDEN DE VOGELS MINDER INDIVIDUEEL GECONTROLEERD EN HET GAAT PAS OPVALLEN ALS DE VOGEL ERGENS VERROKEN IN EEN HOEKJE ZIT. EN MEESTAL IS HET TE LAAT, DE VOGEL IS AL ERNSTIG ZIEK EN ZO GOED ALS VERLOREN. MAAR INDIEN U IN DIT SOORT VOLIERES TOCH NOG GOED IN OVERLEG TE WERK GAAT EN DE SOORTEN REDELIJK GOED OP ELKAAR AFSTEMT IS EEN GEZELSCHAPVOLIERE MOOI.

 

2.KLEINE VLUCHTEN (1 M2) :

DIT SYSTEEM WORDT OOK REGELMATIG TOEGEPAST. ZEKER IN DE KANARIEKWEEK WORDT DIT WEL EENS TOEGEPAST. VELE VOGELSOORTEN ZIJN VOOR ZO'N RUIMTE NIET GESCHIKT, OM DE EENVOUDIGE REDEN DAT DE MEESTE VOGELS ERG STERK MONOGAAM ZIJN. TROPISCHE VOGELS DIE WORDEN GEIMPORTEERD WORDEN VAAK MET MEERDERE IN KLEINE RUIMTES GEPLAATST, VOORAL ALS MEN HET VERSCHIL TUSSEN MANNEN EN POPJES WIL VAST STELLEN. VOORAL MANNEN ZULLEN ZICH OP EEN BEPAALDE PERIODE VEEL AGRESSIEVER GAAN GEDRAGEN ALS NORMAAL. EN ZO KOMT MEN DIKWIJLS EERDER ACHTER HUN GESLACHT. DE KLEINE VLUCHTEN WORDEN MEESTAL GEBRUIKT VOOR HET TIJDELIJK LOS LATEN VLIEGEN VAN TT (TENTOONSTELLING) VOGELS IN HET TT SEIZOEN. HET MEEST WORDEN DEZE VLUCHTEN GEBRUIKT BIJ VOGELS DIE POLYGAAM ZIJN. IN ZO'N GEVAL PLAATST MEN 1 MAN MET 3 POPPEN IN DEZE RUIMTE (VLUCHT). MEN ZORGT VERDER VOOR GOEDE BODEM BEDEKKING EN ALLES WAT DE VOGELS NODIG HEBBEN. HET ENIGSTE WAT JE HIER NIET MOET VERGETEN IS, DAT MEN ALTIJD HET DUBBELE VAN DE NESTBAKKEN ER IN HANGT, ANDERS KOMEN ER ZEKER PROBLEMEN VAN. MEESTAL ZAL DE MAN TOCH EEN POPJE KIEZEN WAARMEE HIJ SAMEN HET NEST BOUWT, BROEDT EN DE JONGEN VERZORGT. MET DE ANDERE POPPEN ZAL HIJ NA DE PARING EEN VLUCHTIG CONTACT HEBBEN. DEZE POPPEN MOETEN MEESTAL ZELF VOOR HUN JONGEN ZORGEN, SOMS ZAL DE MAN NOG WAT MEE VOEREN MAAR REKEN ER NIET TE VEEL OP. BIJ DIT SOORT KWEEKSYSTEMEN KOMEN REGELMATIG GEVECHTEN EN ONREGELMATIGHEDEN VOOR. VAAK WILLEN 2 POPPEN HETZELFDE NEST GEBRUIKEN EN BREKEN ELKAARS NEST AF. DOORDAT OOK NIET ALTIJD DE POPPEN GELIJKTIJDIG HUN EIEREN LEGGEN, KUNNEN IN ZO'N VLUCHT OUDERE JONGEN AANWEZIG ZIJN DIE OP HUN OORSPRONKELIJK NEST GAAN SLAPEN, DAT MET HUN ONTLASTING VERVUILEN OF ANDERE EIEREN BESCHADIGEN ENZ. MAAR DE KWEEK OP DEZE MANIER IS MET WAT AANDACHT GOED UIT TE VOEREN.

 

3.WISSELBROED :

DIT SYSTEEM WORDT ERG VEEL TOEGEPAST BIJ KWEKERS DIE ZICH RICHTEN OP MAAR ENKELE SOORTEN VOGELS, MEESTAL ZIJN DAT GEDOMESTICEERDE VOGELSOORTEN. BIJ DE KANARIEKWEEK WORDT 1 MAN GEPAARD AAN EEN 3 TAL POPPEN DIE ELK EEN APARTE KWEEKKOOI HEBBEN. DE MAN VERHUIST REGELMATIG VAN DE ENE POP NAAR DE ANDERE EN WORDT, ALS DE POP HET 2de EITJE HEEFT GELEGT, BIJ DE POP WEGGELATEN. DIT HEEFT HET VOORDEEL DAT MEN MINDER VOGELS (MANNEN) NODIG HEEFT ZODAT MEN EENVOUDIGER EEN STAM KAN OPBOUWEN EN REGISTREREN. HET NADEEL IS ALS JE MOET GAAN WERKEN ZOALS DE MEESTE MENSEN, HET MOEILIJK WORDT OM OP DE GEPASTE TIJDEN DE MANNEN OVER TE ZETTEN. JE MOET BLIJVEN OPLETTEN. MAAR HET KWEEKSYSTEEM KAN PERFECT WERKEN MET MINDER VOGELS, VEEL VOGELS KWEKEN ZEKER OOK ALS MEN AAN SPECIALISME WIL DOEN.

 

4.PAARSGEWIJS BROEDEN :

DIT IS WEL DE MEEST VOORKOMENDE EN HYGIENISCHE METHODE BIJ ONZE KANARIE KWEKERS EN OOK BIJ VELE ANDERE SOORTEN. DE BROEDKOOIEN UITGEVOERD IN HOKJES 45x45x45 cm OF NAAR GELANG DE VOGELSOORT, DIT VOORZIEN VOOR EEN VOORFRONT MET EEN UITNEEMBARE ZANDLADE EN ZITSTOKJES. MEN KAN DEZE HOKJES GOED DICHT MAKEN EN OPSTELLEN, GOED ONTSMETTEN EN BESTRIJDEN TEGEN ONGEDIERTE. KORTOM ALLES IS IN ZO'N KWEEKHOK GOED MOGELIJK. DEZE KWEEK IS ZOALS IK AL EERDER SCHREEF HET MEEST VOORKOMEND SYSTEEM. VOORAL VOOR VOGELS WAARVAN MEN EEN BEWUSTE KEUZE HEEFT GEMAAKT VAN DE OUDERS, DIT OMDAT MEN MET NAME DE GEWENSTE ERFELIJKE FACTOREN IN HET NAGESLACHT ZEER GOED KENT EN WIL VASTLEGGEN EN GAAN GEBRUIKEN IN ZIJN GEHELE STAMKWEEK HET ENIGE KLEINE NADEEL IS DAT MEN OVER MEER VOGELS MOET BESCHIKKEN, MAAR DAT MEN MINDER TIJD HEEFT. IS DIT EEN GOEDE EN PRACHTIGE, MOOIE, OVERZICHTELIJKE METHODE. MEN ZIET ZE OVERAL. BIJ DE PARKIETEN KWEKERS, EUROPESE VOGELS ENZ. ENZ. ALLEEN WORDEN DE KWEEKHOKJES VERVANGEN DOOR GROTERE RUIMTEN, AANGEPAST AAN DE VOGELSOORTEN.

 

5.DE HYGIENE BIJ ONZE VOGELS :

HIEROVER IS HEEL VEEL TE SCHRIJVEN, MAAR DAT WAS IK IN DIT ARTIKEL NIET VAN PLAN. WEL WIL IK AANHALEN DAT DIT EEN GROOT ONDERDEEL IS VAN HET VOGELVERBLIJF EN VAN DE VOGELS DAT NOOIT OF TE NIMMER OVER HET HOOFD GEZIEN MAG WORDEN. TOT DE HYGIENE DRAGEN ALLE ONDERDELEN BIJ WAARVAN EEN VOGELVERBLIJF IN WELKE VORM EN MATERIALEN OOK IS GEMAAKT. ZEKER DE MANIER HOE HET VOGELVERBLIJF KAN WORDEN SCHOONGEMAAKT EN ONDERHOUDEN. OOK HOE EEN VOGELVERBLIJF VERONTREINIGD KAN WORDEN, VAN BUITENAF, IS ERG BELANGRIJK EN ER ZAL BIJ DE BOUW OOK ALTIJD REKENING MEE GEHOUDEN MOETEN WORDEN.

 

6.WANDEN EN ONDERKOMEN VAN EEN VOGELVERBLIJF :

HOUTEN WANDEN, SCHOTJES, SLAAPHOKJES EN KWEEKBAKKEN DIE GEMAAKT ZIJN VAN MINDER DUURZAME HOUTSOORTEN ZIJN OVER HET ALGEMEEN MOEILIJK ZUIVER TE HOUDEN. DEZE ZITTEN DIKWIJLS VOL SCHEURTJES EN OF BARSTEN. ZEKER ALS ZE MEERDERE KEREN NAT EN DROOG GEWEEST ZIJN. VOORAL HARDBOORD EN SPAANPLAAT IS UIT DEN BOZE. KORTOM: GEBRUIK, ALS JE BUDGET HET TOELAAT, ALTIJD DUURZAME MATERIALEN OM JE VOGELVERBLIJF EN OF KWEEKHOKKEN TE MAKEN. HOE MINDER KIEREN EN BARSTEN EN HOE HARDER HET MATERIAAL, DES TE MINDER KANS IS ER DAT ER LUIZEN EN ANDERE ONGEDIERTE HIER EEN VERBLIJFPLAATS VAN GAAT MAKEN. OOK MOET MEN ZORGEN DAT HET MATERIAAL GOED AFWASBAAR IS EN GOED TE VERVEN MET b.v. LATEX. MEN MOET OOK OPLETTEN DAT ER VOLDOENDE VENTILATIE IN DE KWEEKRUIMTE KAN KOMEN. OOK REKENING HOUDEN MET DE LICHT EN ZON INVAL. DE GEPLASTIFICEERDE KOOIEN OF BOUWPAKKETTEN ZIJN ZEKER NIET HYGIENISCHER DAN EEN GOEDE HOUTSOORT, MAAR ZIJN OVER HET ALGEMEEN IETS MAKKELIJKER TE ONDERHOUDEN. OOK HIER IS DE HYGIENE VAN DE LIEFHEBBER BELANGRIJK. DE KWEKER WAARBIJ DE BESTAANDE VOLIERES EN KWEEKBAKKEN GEMAAKT ZIJN VAN EEN GOEDE HOUTSOORT ZOU IK AAN WILLEN RADEN HUN HOKKEN TE BEHANDELEN MET EEN 2 COMPONENTEN VERF DIE TEGENWOORDIG IN DE HANDEL IS. DEZE IS BIJZONDER RESIDENT TEGEN LICHTINVAL, CHEMICALIEN, ONTLASTING, INVLOEDEN VAN BUITENAF ENZ. HET IS EEN IETS DURE VERF MAAR OP TERMIJN IS DIT EVEN DUUR. ALVORENS TE VERVEN DE NADEN EERST NOG EENS GOED AF TE KITTEN. DAARDOOR VERMINDER JE DE KANS DAT ONGEDIERTE ZICH DAAR ZAL GAAN OPHOUDEN.

 

7.DE ZITSTOKKEN IN HET VOGELVERBLIJF :

 OOK DEZE KUNNEN, MITS NIET GOED GEMAAKT OF GEMONTEERD, EEN BRON VAN VERONTREINIGINGEN EN BESMETTINGEN ZIJN EN ZODOENDE AANLEIDING GEVEN TOT VELE PROBLEMEN. HET ZIJN MEESTAL DE ZITSTOKKEN DIE DE OVERDRAGERS ZIJN VAN ZIEKTES IN HET VOGELVERBLIJF. DE VOGELS VRIJVEN IMMERS ERG VEEL MET HUN SNAVEL LANGS DEZE STOKJES EN ZODOENDE IS HET OVERDRAGEN VAN ZIEKTE GROTER, ZEKER ALS MEN DE STOKJES MOEILIJK OF NIET KAN ZUIVER HOUDEN. ZITSTOKJES DIENEN VAN HARDHOUT GEMAAKT TE ZIJN EN DE VOGEL MOET DE STOK NET NIET KUNNEN OMKLEMMEN. DIT HEEFT OOK HET VOORDEEL DAT DE VOGELS HUN TEENNAGELS REDELIJK OP EEN NORMALE MANIER KUNNEN AFSLIJTEN. ZIJN DE ZITSTOKKEN TE DIK OF TE DUN GEEFT DE VOGEL AANLEIDING EEN SLECHTE HOUDING AAN TE LEREN EN OOK DE KANS OP ONBEVRUCHTE EIEREN IS OOK ERG GROOT.

 

8.DRINKWATER BIJ ONS VOGELVERBLIJF :

DRINKWATER DIENT TER ALLE TIJDEN BESCHIKBAAR TE ZIJN. HET MOET BOVENDIEN ALTIJD SCHOON EN FRIS ZIJN. VOORAL BIJ ONZE KANARIES EN ZEKER OOK DE TROPEN IS HET FATAAL ALS DEZE LANGER DAN 12 à 16 UUR ZONDER DRINKWATER KOMEN TE ZITTEN. KANARIES DRINKEN ERG VEEL EN REGELMATIG ONGEVEER 5 ml PER VOGEL VAN 20 gr. DRINKWATER GEVEN IN EEN OPEN BAK IS ECHTER NOOIT AAN TE RADEN, DIT WATER IS MEESTAL DOOR HET BADEN EN ONTLASTINGEN BINNEN ENKELE UREN BEDORVEN EN WORDT EEN VOEDINGSBODEM VOOR ALLE SOORTEN BACTERIEEN. ZEKER ALS MEN DIE OOK NOG EENS PLAATST ONDER EEN ZITSTOK. DE MEESTE GEBRUIKTE DRINKFONTEINTJES ZIJN OVER HET ALGEMEEN ERG ZUIVER. ECHTER JE HEBT VOGELS DIE TOCH NOG VAN ALLES IN HET TUITJE DRAGEN, MET ALS RESULTAAT, TOCH WEER VERONTREINIGD DRINKWATER. DE LAATSTE JAREN WORDT ER STEEDS MEER OVER GEGAAN OP DE DRINKFLESJES DIE MEN AL REEDS BIJ HET KLEINVEE GEBRUIKT, NAMELIJK HET FLESJE MET HET KOGELTJE. DIT IS WEL DE ZUIVERSTE MANIER VAN WATER GEVEN. MAAR VOOR IEDEREEN MOET DUIDELIJK ZIJN DAT HIER GROTE AANDACHT AAN BESTEED MOET WORDEN.

 

9.BADWATER :

EVENALS DRINKWATER IS BADWATER ERG BELANGRIJK VOOR ONZE VOGELS, ZOWEL VOOR DE HYGIENE ALS OOK VOOR DE VOCHTREGELING BIJ b.v. HET BROEDEN. BELANGRIJK IS, ALS MEN BADWATER GEEFT, ZEKER 2 à 3 MAAL PER WEEK (MET VORST NATUURLIJK NIET) DIT WEER WEGHAALT NA 1 à 2 UREN. LET WEL: GEEF LAAT IN DE AVOND OF IN DE WINTER OOK GEEN BADWATER. GEEF DE VOGELS RUIM DE TIJD OM OP TE DROGEN NA HET BADEN. ALS MEN MEDICATIE GEEFT IN HET DRINKWATER, DIENT MEN NOG MEER AANDACHT TE SCHENKEN AAN HET ZUIVER MAKEN VAN DE FLESJES, MAAR IK DENK DAT JULLIE DIT WEL WETEN ZOALS AL DE REST IN DIT ARTIKEL OF NIET SOMS.

 

10.DE VOEDERBAKJES (ZAADBAKJES) :

 DE GROOTTE EN DE VORM VAN DE VOERBAKJES ZAL UITERAARD AFHANGEN VAN HET SOORT VOGELVERBLIJF OF KWEEKHOK METHODE. GROTE BAKKEN OF SCHALEN STAAN MEESTAL IN GROTE VOLIERES. DEZE BAKKEN ZULLEN MEESTAL ERG VERVUILD RAKEN DOOR DE OMGEVING. HET ZAL PAS ERNSTIGE VORMEN GAAN AANNEMEN ALS DE LIEFHEBBER DE BAKKEN NIET REGELMATIG ZUIVER MAAKT, MAAR NOG ERGER ALS HIJ, EN JE ZIET HET REGELMATIG, DE LIEFHEBBER DE RESTZAAD VERZAMELD EN DE LEGE PELLETJES WEGBLAAST EN DE REST VAN HET OUDE VOER TERUG GAAT VOEREN. HIER KUN JE WACHTEN OP PROBLEMEN NIET ALLEEN ALS JE DIT DOET IN EEN BUITENVOLIERE, OOK ALS JE DIT DOET IN JE KWEEK HOKJES OF ANDERE HOKKEN. HET BESTE IS DE VOGELS VOER TE GEVEN, ZOVEEL DAT ZE IN EEN DAG OPNEMEN. ZODOENDE KRIJGEN ZE ALLE VOEDINGSSTOFFEN DIE ZE NODIG HEBBEN, EN JE VOORKOMT DAT DE VOGELS ALLEEN HET LEKKERSTE UIT DE VOEDING HALEN, VOOR DE VOGEL TE EENZIJDIG WORDT EN ZODOENDE ZWAK EN ZIEK WORDT. MAAK DE BAKJES REGELMATIG LEEG EN ZUIVER EN VOORKOM SCHIMMELVORMING DIE EERDER ONTSTAAT ALS DAT JE VOOR MOGELIJK HOUD. DE BESTE PLAATS VOOR ONZE VOEDERBAK IS AAN DE BUITENZIJDE VAN DE VOLIERES OF KWEEKHOKJES. WORDEN DE VOERBAKJES TOCH IN DE RUIMTE GEZET, ZORG DAN VOOR EEN AFDAK ER BOVEN ZODAT ER ZEKER GEEN ONTLASTING OF REGEN HET VOER KAN VERVUILEN.

 

11.KIEMZAAD BAKJES :

DIT KOMT ME NU NET TE BOVEN EN DAAROM SCHRIJF IK HIER OOK MAAR EEN STUKJE OVER. HIERVOOR GELD EEN NOG STERKERE MATE DAT EEN GOEDE HYGIENE IN ACHT GENOMEN MOET WORDEN. GOEDE GEZONDE KIEMZADEN ZIJN EIWITRIJK (18-21%). ZIJ WORDEN MEESTAL MET VOCHT (WATER) GEMENGD, HET GEEN OPTIMALE MOGELIJKHEDEN BIEDT VOOR BACTERIEN EN SCHIMMELS, OM ZICH TE ONTWIKKEL. HET DAGELIJKS GOED UITWASSEN EN SPOELEN VAN DEZE BAKJES IS ZEER AAN TE BEVELEN EN DIT MET KOKEND WATER GOED NASPOELEN EN LATEN DROGEN ALVORENS U OPNIEUW KIEMZAAD GAAT AANMAKEN.

 

12.DE BODEMBEDEKKING :

 DIT IS OOK EEN NIET TE ONDERSCHATTEN, BELANGRIJK IETS, IN DE VOGELKWEEK, HIER ZAL ZICH ALLES GAAN VERZAMELEN EN EEN BEGIN ONTSTAAN VAN ALLERLEI ZIEKTEN EN SYMPTOMEN IN ONZE VOGELSPORT. KWEKERS DIE HIER ZEER STRENG OP ZIJN, ZULLEN GESPAARD BLIJVEN VAN ZIEKTEN EN ANDERE ZAKEN. JAMMER GENOEG BESEFT DIT NIET IEDEREEN. UIT ONDERZOEKEN IS GEBLEKEN DAT ER IN KWEEKHOKJES, WAAR DAGELIJKS DE BODEM BEDEKKING WERD GEZUIVERD EN VERNIEUWD, HET AANTAL BACTERIEN IN DE VERS GEPRODUCEERDE ONTLASTING HEEL STERK AFNEEMT, TOTDAT ER EEN TOESTAND IS BEREIKT WAARBIJ DE AEROBEKIEMEN VRIJWEL UIT DE ONTLASTING ZIJN VERDWENEN. ZOALS IK HEB KUNNEN LEZEN UIT EEN ONDERZOEK. BIJ GEZONDE PASSERIFORMEN EN PSITTACIFORMEN ZULLEN BIJ EEN GOEDE BODEMHYGIENE, SCHOON DRINKWATER EN VOER GEEN AEROBE KIEMEN UIT DE FACES GEISOLEERD KUNNEN WORDEN. DE AANWEZIGHEID VAN ENTORO BACTERIACEA (COCCIDIOSE) DUIDT ALTIJD OP EEN ZEER SLECHTE HYGIENE IN ONS VOGELVERBLIJF. MISSCHIEN KLINKT HET MOELIJK MAAR EEN GEWAARSCHUWD KWEKER TELT VOOR TWEE. INDIEN ER SPRAKE IS VAN EEN BACTERIEEL INFECTIE COCCIDIOSE IS HET RAADZAAM TE BEGINNEN MET JE AANDACHT TE VESTIGEN OP DE BODEM BEDEKKING, VOORAL EER JE DE VOGEL OF VOER DE SCHULD GAAT GEVEN. DIT KAN DOOR DAGELIJKS DE BODEMBEDEKKING TE VERVANGEN, EN DE VOGELS OP KRANTEN OF DRAADBODEM TE ZETTEN. FIJN ZILVERZAND EN RIVIERZAND IS NIET SLECHT MAAR DIT KAN RELATIEF WEINIG VOCHT OPNEMEN WAT DAT WEER HET KIEMEN VAN BACTERIEN KAN BEVORDEREN. MEN KAN DIT GOED OPLOSSEN OM HIER 50% KATTEBAKVULLING TUSSEN TE MENGEN. OFWEL MEN GAAT VOLLEDIG OVER OP DEZE VULLING, MAAR LET DAN WEL OP DAT JE ALTIJD EEN BAKJE MET SCHELPENGRIT EN MAAGKIEZEL TER BESCHIKKING HEBT STAAN. ALS MEN DAN EEN GOED, DROOG HOK HEFT IS HET VERVANGEN NA ONGEVEER 14 DAGEN VOLDOENDE, U ZULT DIT ZELF HET BESTE KUNNEN WAARNEMEN. BUITENVOLIERES ZIJN VEEL MOEILIJKER TE ONDERHOUDEN, EN HIER IS GROTE AANDACHT VEREIST, ZEKER ALS MEN EEN ZANDBODEM HEEFT. HIER MOET MEN ZORGEN DAT HET OUDE ZAAD REGELMATIG WORDT OPGERUIMD, VERS DRINKWATER HOUDT EN ALS HET KAN VOER ALLEEN IN JE BINNEN HOK. OF MAAK EEN BETONNEN BODEM DIE IETS SCHUIN AFLOOPT ZODAT JE HET GOED KAN SCHOON MAKEN (SPUITEN). HOUDT MEN IN DE VOLIERE DE ZWARTE AARDE AAN, SPIT DAN NOOIT MET ALLE ZAAD EN NOG WAT, MAAR HAAL DIT WEG EN SPIT JAARLIJKS DE BODEM OM TOT OP EN DIEPTE VAN ONGEVEER 45 cm. HAAL VOOR HET OMSPITTEN DE BODEM VERONTREINIGING ALTIJD WEG, DIT ZAL IN EEN BUITENVOLIERE OOK DE PROBLEMEN VAN COCCIDIOSE WEGNEMEN. ALS HET KAN, OVERDEK OOK DE BUITEN RUIMTE MET b.v. LICHTDOORLATENDE GOLFPLATEN.

 

13.DE VOEDING :

 VOOR DE MEESTE ZAADETERS, ZOALS WIJ DIE KENNEN, BESTAAT HET VOER UIT EEN ZAADMENGELS, EIVOER EN EVENTUELE VERSNAPERINGEN. KANARIES NEMEN MET HUN ZAADMENGSEL OOK ONGEVEER 18% EIWIT OP. DE ZOGENAAMDE EIVOEDERS DOOR IEDEREEN BEKEND, GEVEN WE EXTRA TIJDENS DE KWEEK EN IETS MINDERE MATEN IN DE RUSTPERIODE. WE MOETEN HET BLIJVEN GEVEN VOOR EEN GEZOND VOGELBESTAND. MEN MAG HET NOOIT ZIEN ALS DE VERVANGERS VAN DE EIWITTEN UIT DE ZADEN. VELE ONDER ONS MAKEN OOK ZELF HUN EIVOER. IEDEREEN KENT WEL DE (3 BESCHUITEN MET HET HARD GEKOOKT EI ER TUSSEN DOOR). DIT MENGSEL BEVAT ONGEVEER 21% EIWITTEN, WAARVAN HET GROOTSTE DEEL UIT DIERLIJKE EIWITTEN BESTAAT. DAARBIJ GEVOEGD DE NODIGE MINERALEN EN VITAMINEN, DAN OOK HEEFT MEN EEN PERFECT EIVOER. MEESTAL GEVEN WIJ VOGELKWEKERS TE VEEL VOER, DE VOGELS WORDEN KIESKEURIG EN ZE HALEN ER HET LEKKERSTE ER UIT, DAARDOOR KRIJGEN ZE EEN TE EENZIJDIGE VOEDING MET MINDER GOEDE KWEEKRESULTATEN. TEGENWOORDIG GEVEN DE MEESTE KWEKERS EEN GERANTSOENEERDE VOEDING, DEZE BESTAAT UIT :  

. VIER GRAM ZAAD (GOEDE KWALITEIT)

. EEN GRAM EIVOER (+/- 21% EIWITTEN)

. BAKJE MET VOGELGRIT EN MINERALEN (ALTIJD STAND-BY)

LET WEL DIT IS VOLDOENDE VOOR 1 VOLWASSEN VOGEL. HET TOEVOEGEN VAN EIWITHOUDENDE PRODUCTEN KAN, MAAR IS ALTIJD GEVAARLIJK BIJ EEN TE HOGE DOSIS. DIARREE IS HET RESULTAAT VAN EEN TEVEEL AAN EIWITTEN. OVER HET GEVEN VAN GEKIEMDE ZADEN LOPEN OOK MENIGEEN NOG STERK UITEEN. SLECHT IS HET NIET, MAAR GEEF DAN ALTIJD MONDJES MAAT, EN LET OP DAT DIT NIET HET HOOFDVOEDSEL WORDT VAN DE VOGELS ZEKER IN DE KWEEK, HET HOGE VOCHTGEHALTE KAN WEER TOT ALLERLEI NARE GEVOLG LIJDEN. LET OOK OP DAT JE KIEMZAAD NIET VERZUURD OF SCHIMMEL OPTREED. HET BESTE IS HET, WAT TE MENGEN ONDER JE EIVOER ALS JE DIT GEEFT, MAAR WEER MET MONDJES MAAT. BIJ HET ZELFSTANDIG WORDEN VAN JONGE VOGELS, ALS DEZE VAN DE OUDERS WORDEN GEZET, WORDT ER MET DE ZAADMENGELING OOK WEL EENS FOUTEN GEMAAKT, DE BEK VAN DE JONGE VOGEL IS NOG WAT TE ZACHT OM DE ZADEN TE PELLEN EN ALS JE ZE DAN ONVOLDOENDE EIVOER GEEFT KUNNEN DE JONGEN HET LOODJE LEGGEN DOOR EEN GEBREK AAN VOER. BREEK DUS DE EERSTE WEKEN JE ZAAD MENGELING WAT VOOR DEZE JONGE VOGELS EN GEEF EIVOER MET WAT GEKIEMDE ZADEN ER TUSSEN DOOR. DE VERHOUDING PER JONGE VOGEL IS 3 GRAM ZAAD EN 2 GRAM EIVOER. EN LET OP DAT DE JONGE VOGELS OOK DE EERSTE DAGEN HET DRINKWATER KUNNEN VINDEN.

 

14. HET BROEDEN EN ZIJN PROBLEMEN :

EEN TE LAGE OF TE HOGE RELATIEVE LUCHTVOCHTIGHEID (NORMAAL 60 à 70%) IN ONZE BROEDRUIMTEN RESULTEERT IN EEN SLECHTE UITKOMST PERCENTAGE EN BACTERIELE VERONTREINIGEN VAN DE EIEREN EN STERFTE IN HET EI OF ZIEKE OUDER VOGELS. BIJ DE KANARIE EN VEEL ANDERE SOORTEN WORDEN DE EIEREN GERAAPT, OM ZE PAS TERUG TE LEGGEN ALS HET LEGSEL VOLLEDIG IS. HET VOORDEEL HIERVAN IS DAT ALLE EIEREN TEGELIJK UITKOMEN, EN ER MINDER ZWAKKE JONGEN ZIJN. ER KAN OOK EN NADEEL ZIJN ALS MEN DE EIEREN NIET GOED WEGLEGT EN REGELMATIG KEERT DAT ER DAN UITZAKKINGEN VAN DE HAGELSNOEREN ZICH VOOR DOET OF BACTERIEN DOOR DE EISCHAAL HEEN DRINGT (b.v. EEN VOCHTIGE ONDERGROND ENZ.) TIJDENS HET BROEDEN GEEFT MEN DE VOGELS ALLEEN ZAADMENGSEL. OP DE DAG VAN HET UITKOMEN GEEFT MEN EIVOER TER BESCHIKKING. OOK HIER ZIJN DE MENINGEN OVER VERDEELD. ER ZIJN OOK KWEKERS DIE DAAGS VOOR HET KIPPEN AL EIVOER GEVEN, MAAR WEER ANDEREN SPREKEN DIT TEGEN EN ZEGGEN DAT DE EERSTE 24 UUR DE JONGE VOGEL MOET TEREN OP DE DOOIERZAK RESTEN. ZOU MEN EERDER EIVOER GEVEN KAN DIT LEIDEN TOT STERFT OP DE 6é DAG. IEDERE KWEKER ZAL ZO WEL ZIJN MENING HEBBEN. DE TEMPERATUUR IN DE KWEEKRUIMTE MAG NOOIT TE HOOG LIGGEN 18 à 19 GRADEN IS VOLDOENDE EN ZAL DE BACTERIEN MINDER KANS GEVEN ZICH TE ONTWIKKELEN. LET ER OOK OP DAT DE POP NIET ALLEEN ZAAD GEEFT AAN DE JONGEN, WANT DIT BRENGT STERFTE TE WEEG ONDER DE JONGEN, IS DIT ZO DAN CONTROLEER JE EIVOER. IS DIT GOED DAN PAK HET ZAAD ENIGE TIJD WEG EN GEEF HEEL KLEIN BEETJE ZAAD DE EERSTE DAGEN. ALS DE POP VEEL DRINKT, KAN DIT ZIJN, EEN TE KORT AAN KROPSAPPEN, WAT EXTRA GROENVOER OF BETER NOG WAT KIEMZAAD OF VOGELMUUR GEVEN (MET MATE).

 

15.NESTMATERIAAL :

HIER IS VEEL EN WEINIG OVER TE VERTELLEN. ER ZIJN VOLDOENDE GOEDE MATERIALEN TE KOOP EN GEBRUIK DEZE DAN OOK. ZORG WEL VOOR EEN NIET TE FIJN MATERIAAL ZODAT ER DE POOTJES IN VERWIKKELD KUNNEN WORDEN. EEN WAARSCHUWING WIL IK GEVEN VOOR MISSCHIEN JONGE LIEFHEBBERS : GEBRUIK NOOIT TOUW DAT GEBRUIKT WORDT VOOR HET BINDEN VAN STROBALEN. DEZE ZIJN NAMELIJK BEHANDELD MET EEN SOORT GIF VOOR HET KNAGEN VAN MUIZEN TEGEN TE GAAN, NAMELIJK PENTACHLOORFENOL. ALS JE DIT GEBRUIKT DAN KOMT DOOR HET BROEDEN VAN DE POP DEZE CHLOORFENOL VRIJ EN DRINGT DOOR DE PORIEEN HET EI BINNEN MET ALS RESULTAAT ONMIDDELIJK AFSTERVEN VAN HET EMBRYO. HET ZAL ZEKER NIET DE EERSTE EN DE LAATSTE KEER ZIJN DAT DIT GEBEURT. DUS KOOP JE NESTMATERIAAL, EN ZORG DAT HET NEST AAN DE BINNEN ZIJDE ALTIJD GLAD IS AFGEWERKT. CONTROLEER NA ENKELE DAGEN BROEDEN OF DE NESTBODEM VOLDOENDE GLAD BLIJFT EN HOU OOK DE MAN IN DE GATEN, DAT DEZE DOOR VERVELLING EN OF DRIFT NIET AAN HET NEST GAAT PLUKKEN. GEBEURT DIT, DAN IS HET BESTE DE MAN TIJDELIJK TE VERWIJDEREN EN DE POP ALLEEN VERDER TE LATEN BROEDEN.

 

16.ONTSMETTEN VAN HET VOGELVERBLIJF :

HIEROVER ZIJN OOK AL BLADZIJDEN VOL GESCHREVEN. IK WIL HIER OOK NOG IN HET KORT IETS OVER ZEGGEN. EEN DING STAAT BIJ MIJ ALS EEN PAAL BOVEN WATER, DAT HEDEN NIEMAND NOG GEPLAAGD HOEFT TE WORDEN MET LUIZEN, IK VIND DAT ALS IEMAND HIER MEE ZIT, DIT ZIJN EIGEN SCHULD IS. WAT BELANGRIJK IS, IS HET VOLGENDE : VOOR AANVANG VAN HET KWEEKSEIZOEN MOET HET VOGELVERBLIJF ONTSMET WORDEN, MET ANDERE WOORDEN, GOED ZUIVER GEMAAKT WORDEN EN ALLES GOED AFGEWASSEN. DAARNA MOET MEN HET VOGELVERBLIJF GAAN BESTRIJDEN MET EEN PRODUCT VOOR LANGERE PERIODEN. MET WELKE PRODUCTEN DIT DIENT TE GEBEUREN WIL IK NIET OP INGAAN IN DIT ARTIKEL EEN IEDER HEEFT WEL ZIJN VOORKEUR HIERIN. EEN ZAAK STAAT VAST JE ZULT MOETEN ONTSMETTEN EN BESTRIJDEN. MET WELK PRODUCT EN OP WELKE MANIER JE HET DOET IS MEESTAL NIET ZO BELANGRIJK, ALS HET PRODUCT MAAR STERK GENOEG IS. EN DAT JE HET OOK DOET !!! NAMELIJK. ONTSMETTEN EN BESTRIJDEN. !!!!! ALS MEN LUIZEN HEEFT DAN IS HET MEESTAL TE LAAT. DE POP ZAL TIJDENS HET BROEDEN ERG ONRUSTIG ZIJN DOOR DE AANWEZIGHEID VAN DEZE LUIZEN. 'S NACHTS ZUIGEN ZE BLOED UIT DE AL ZWAKKE JONGEN, DE JONGEN WORDEN HIERDOOR ZWAK EN ZULLEN NA ENKELE DAGEN DE MACHT NIET MEER HEBBEN OM TE SPERREN. DE SLIJMVLIEZEN VAN DE JONGEN DIE NORMAAL MOOI ROOD ZIJN, ZIJN BLEEK GEWORDEN EN NA ENKELE DAGEN ZULLEN DE JONGEN 1 VOOR 1 STERVEN EN OOK DE POP ZAL OP DEN DUUR HET NEST GAAN VERLATEN. OOK HET OVERBRENGEN VAN INFECTIES ZAL MET GROTE SPRONGEN VERERGEREN ALS MEN LUIZEN OF ONGEDIERTE HEEFT.

 

17.ZWEETZIEKTE :

HET IS NIET MIJN BEDOELING OM AANSLUITEND OP DIT ARTIKEL TE GAAN SCHRIJVEN OVER AL DE ZIEKTEN DIE ER BIJ ONZE VOGELS KUNNEN ONTSTAAN, DIT ZOU HET ARTIKEL ONTZETTEND LANG EN MISSCHIEN OOK WEL SAAI GAAN MAKEN, DAARBIJ IS DE VARIATIE VAN ZIEKTE OOK ZO GROOT DAT IK ER OOK HET FIJNE NIET VAN WEET. ALS AFSLUITEND VERHAAL OP MIJN ARTIKEL WIL IK TOCH EEN ONGEMAK IN ONZE KWEEKHOK BEHANDELEN, OM DE EENVOUDIGE REDEN DAT DIT VERHAAL ERG AANSLUIT OP AL WAT HIERBOVEN BESCHREVEN STAAT, ALS MEN HIER ERGENS FAALT DAN IS DE KANS GROOT DAT MEN HIER MEE GECONFRONTEERD WORDT NAMELIJK DE ZWEETZIEKTE. DIT IS EEN AANDOENING VAN JONGE VOGELS, ZEKER KANARIES, DIE IN HET NEST EN STERKE, BACTERIELE (HUISVESTING) ZIJN BLOOTGESTELD. HIERDOOR TREED ER EEN STERKE VERMEERDERING OP VAN HET AANTAL BACTERIEN IN DE DARMEN. OOK DOOR SLECHT KIEMZAAD, EIVOER, ZAADMENGELING, VOCHT EN OF TREK KUNNEN AANLEIDING ZIJN VOOR VERZWAKTE JONGEN MET ALS GEVOLG EEN TE STERKE KOLONISATIE (VERMEERDERING) VAN BACTERIEN IN DE DARMEN. DE JONGE VOGELS KRIJGEN HIERDOOR DIARREE, WAARDOOR HUN ONTLASTING NIET VAST MEER IS EN DUS NIET MEER DOOR DE POP VERWIJDERD KAN WORDEN. HET NEST WORDT HIERDOOR NAT EN DE JONGE VOGELS HIERDOOR OOK. HIEIRDOOR LIJKT HET DAT DE JONGEN ZWETEN. VANDAAR OOK DE NAAM ZWEETZIEKTE. MAAR EIGENLIJK IS DIT EEN VOLLEDIG VERKEERDE NAAM, EN IS GEWOONWEG GEBASEERD OP HET NAT LIGGEN VAN DE JONGEN IN HET NEST. DE ZWEETZIEKTE IS EEN FOUTIEVE NAAM, OM DE EENVOUDIGE REDEN DAT DE VOGELS GEEN ZWEETKLIEREN HEBBEN. ALS MEN DE DUNNE ONTLASTING WAARNAAMT IS HET EIGENLIJK AL WAT LAAT OM IN TE GRIJPEN MAAR ALS MEN HET TIJDIG ZIET IS HULP NOG MOGELIJK. MEN DIENT DIRECT TE BEGINNEN MET DE HOKKEN VOLLEDIG TE ZUIVEREN. OOK DIENT MEN GROTE AANDACHT TE SCHENKEN AAN HET OPFOKVOER EN TIJDELIJK HET KIEMZAAD TE STOPPEN. MEN MAAKT HET EIVOER IETS RUL DOOR HIER WAT MAGER MELK DOOR TE MENGEN. VERDER ZIJN HIERVOOR OOK WEL MEDICAMENTEN IN DE HANDEL TE VERKRIJGEN, ALS MEN DIT GEEFT DAN NIET LANGER DAN 3 DAGEN. MAAK OOK REGELMATIG, OM DE DAG, HET NEST ZUIVER EN DOE ER DROOG NESTMATERIAAL IN. ZORG OOK VOOR DAGELIJKS VERS DRINKWATER EN MENG WAT WILDZAAD DOOR UW GEWONE ZAADMENGELING HEEN. IK HOOP DAT U DE KOMENDE KWEEK GESPAARD BLIJFT VAN DEZE ZIEKTE DAN DENK IK DAT DIT TOCH WEL LANG ARTIKEL ZIJN DIENST HEEFT BEWEZEN, IK WEET DAN ZEKER DAT UW HUISVESTING EN UW VERZORGING VAN DE VOGELS GOED IS GEWEEST.

 

23:20 Gepost door EDDY F in KANARIES | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |