08-01-13

TENTOONSTELLING

 

De Tentoonstelling

Voor vele onder ons kwekers begint tijdens de rui al een belangrijke periode aan Maar in de rui wordt het voor ons kwekers die gaan TT spelen een spannende tijd, je ziet de vogels wekelijks veranderen. Maar uiteraard bij de meeste kanaries komt de echte kleur pas naar voren tijdens en na de ruiperiode.

Na de rui, hebben de meeste liefhebbers al vrij snel in de gaten welke vogels goed zijn en welke vogels wat minder. Ook moet men maar eens opletten als men vogels vangt die mooi en goed lijken dat dit meestal erg levendige vogels zijn goed mooi en glanzend in de bevedering,dat deze vogels dikwijls uit de zelfde koppels of stam komen. Het is belangrijk om deze vogels verder te beoordelen op B.v. gebroken of beschadigde bonte pennen. Ik raad aan om dit direct na de rui te doen en de eventuele uitgezochte wedstrijd vogels al apart te zetten, en wat mij ook verstandig lijkt is om niet te veel vogels in één ruimte te doen. Zo voorkom je ook beschadiging van pennen.

De meeste tt beginnen in oktober en de meeste eindigen dan in december met de nationale kampioenschappen ,maar ook de wereldshow in januari vraagt bij de meest ook veel aandacht ,het is dus belangrijk dat je op tijd goed je vogels observeert en selecteert voor deze TT’s. Maar je kunt helaas niet je vogels vanaf Oktober tot en met januari regelmatig spelen op alle TT’s ,de teleurstellingen zullen dan snel volgen. Denk maar eens wat de vogels moeten ondergaan in temperatuur ,licht uren ,voeding ,vervoer ,en conditie dit is niet vol te houden ,en de vogel zal dit dan ook laten zien. Maak daarom een lijstje voor jezelf welke vogels je gaat spelen en verdeel deze over de wedstrijden die je wel gaan spelen. Ik stuur een vogel meestal maar 1 of 2 keer in naar een TT.

TT_Kooi_NBvV.jpg

 

(een TT kooi zonder voorfront)

 

Het opkooien van uw vogel

 

De vogel in de TT kooi plaatsen enkele dagen voor aanvang van de show is eigenlijk niet goed en dit geeft normaal gesproken aftrekpunten in de rubrieken, houding, algemene indruk, kleur en tekening en bevedering. Dit zou toch elke kweker moeten weten ,een vogel die niet is afgericht ,die is erg zenuwachtigin de TT kooi ,zal zich wat wild en ruw gaan gedragen met als resultaat dat je beschadigde of gebroken vleugelpennen krijgt en dat de vogels zich niet of slecht laten beoordelen door de keurmeester. Door het opvliegen zal de tekeningpatroon van de vogel erg slordig of bijna niet goed zichtbaar worden voor de keurmeester en het zal weer strafpunten opleveren. Ook zal de bevedering nooit mooi gesloten zijn ,en ook altijd ruw en slordig overkomen, kortom genoeg opgenoemde punten om duidelijk te maken dat je de vogels niet enkele dagen van te voren moet opkooien. Ik plaats de vogels meestal 4 a 5 weken voor de eerste TT in de TT kooien. Dan hebben ze genoeg tijd om te wennen aan de kooi. Zo nu en dan plaats ik ze even weer terug in de vlucht maar het merendeel van de tijd brengen ze toch door in de TT kooi. Door meerdere malen deze handeling uit te voeren haal je toch een deel stress bij de vogels weg. Natuurlijk zullen de vogels nog wel onrustig zijn en niet de houding aan nemen die wij van hun verwachten maar met de volgende tips is dat wel te verhelpen. Het kost alleen tijd en geduld. Geef dagelijks wat extra variërend voor in het snoepbakje. Hieronder een aantal tips van ons voor u:

  1. Hang het snoepbakje zo hoog mogelijk, vogel moet zich rekken om er bij te kunnen.
  2. Ook het water flesje wat hoger hangen, om de zelfde reden als punt 2.
  3. Zorg voor korte zitstokjes in kooi, pvc stokjes die je in de tralies kunt draaien zijn hier erg geschikt voor, de vogel moet dan kort aan de tralies blijven zitten
  4. Als vogel veel aan de bodem komt, plaats er dan enkele dagen een schuin Pvc plaatje in, de vogel schuift daar steeds van af, en u zult snel merken dat op de stok zitten beter gaat.
  5. Komt de vogel veel tegen de tralies, dan zijn hier voor plastiek inzet plaatjes te koop zet deze er in en de vogel kan niet meer tegen de tralies hangen, en geeft dit ook op na een aantal dagen.
  6. Om de vogel en goede gerekte houding te geven, wordt ook gebruik gemaakt van een spiegeltje wat men aan de zijkant van de binnenkooi hangt. Op de kooi kan ook maar als dit te lang gebeurd kan de vogel een verkeerde houding aan nemen.

Zo ziet u maar weer dat er genoeg mogelijkheden zijn om de vogels goed af te richten. Waar ik al mee begin tijdens de kweek is de radio in het verblijf de hele dag aan te zetten. De vogels wennen vanzelf aan een drukke ruimte met veel geluid. Dit is mij tot nu toe altijd positief bevallen. De vogels zijn op shows veel rustiger en gewend aan al het lawaai om hun heen. Als ze dit van jongs af aan al mee krijgen dan hebt u daar tijdens de tentoonstelling zeker wel profijt van. Als de vogels in de TT kooi zitten loop er dan gerust eens even langs en ratel met een pen over de tralies.

 

 

 

Tijdens de TT zal dit ook zeker wel gebeuren dus waarom zouden we onze gevederde vrienden niet alvast een beetje een voorproefje geven. Geheid dat als u deze tips aanhoud, uw vogels stukken rustiger zijn op TT’s dan normaal gesproken.

 

Succes

 

11:40 Gepost door EDDY F in TENTOONSTELLINGEN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.